fredag 8 mars 2013

"Livets ekvation" och så påvekas ditt blodsocker när du tränar

Det är många som undrar hur diabetesen går ihop med träningen och det undrar jag själv ibland också. En del har också svårt att förstå att två personer som har diabetes reagerar olika på samma träning och bara för att jag mådde bra ena gången så kan det vara annorlunda vid samma sorts pass nästa gång. Att ha diabetes innebär att man ständigt måste vara "på hugget" och helst ligga "steget före" i tanken och alltid ha minst en reservplan "om ifall att.....".
Men fördelarna med träningen är så många att jag inte vill vara utan den. Allt jag gör hänger ihop och gör att jag mår bra. 
Livets ekvation (som jag skrivit om tidigare) = kosten + sömnen+ träningen + bs.
Inte alltid det lättaste att få ihop den ekvationen men ju fler delar av den som fungerar desto bättre mår jag.


Här kommer ett utdrag från ett SATS-Magasin som förklarar på ett enkelt sätt hur det hänger ihop.

Muskelcellerna blir bättre på att ta upp sockret i blodet och insulinkänsligheten förbättras.

SATS MAG: När du tränar hamnar ditt blodsocker på en lägre och stabilare nivå.

All slags fysisk aktivitet leder till att blodsockernivåerna sjunker. Hur fort och hur mycket blodsockret sänks är individuellt och beror på träningens intensitet, långvarighet, hur du har ätit under dagen och hur du äter i sam- band med aktiviteten.
Vid lågintensiv träning, som promenader, kan det ta timmar innan du får en kännbar blodsockersänkning. Om du däremot kör ett högintensivt träningspass kommer blodsockersänkningen betydligt snabbare. Vid hårda långpass är det därför viktigt att fylla på med kolhydrater under passets gång.
Var också uppmärksam på att du kan reagera olika på samma typ av aktivitet vid olika tillfällen. Kost, sömn och stress påverkar kroppen och träningsresultaten. 
Det finns två tillfällen då blodsockernivån faktiskt kan öka vid träning. Det ena är om du utövar en aktivitet där det ingår anspänning, till exempel vid någon tävling. Kroppen utsöndrar då stresshormonet adrenalin som gör att blodsockret stiger. Det andra tillfället är om det inte finns tillräckligt med insulin, till exempel vid obehandlad diabetes. Efter en träningsperiod med insulinbrist har muskelcellerna brist på blodsocker. Muskelglykogenet används och insulinbristen förhindrar nytt blodsocker att nå cellerna. Vid insulinbrist bör man inte träna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar